📌 Sınavlara giren öğrenci çok görülmemeli. 2021 yılında öğrencilerin %40’ı barajı bile geçemeyerek 4 yıllık üniversite tercihine hak kazanamamıştır. Baraj uygulaması şimdi uygulanmamaktadır.
📌 Sınava hazırlanan öğrenciler genellikle ilk aylarda çalışmaya isteklidirler. Birkaç ay sonrasında özellikle aralık ayı civarlarında sıkılma belirtisi gösterirler. Nisan ayında ise bazı öğrenciler sınavı kazanamayacağı düşüncesine kapılmaya başlarlar. Öğrenciden öğrenciye bu zaman dilimleri değişse de her öğrencide bu his ve düşünceler oluşabilmektedir.
📌 Yaşanan bu duygu karmaşalarının en büyük sebebi anlatılan konulardan, zamanında kaynakların taranmaması nedeniyle geri kalınmış olmasıdır. Bunu önlemek adına ders çalışmaya ara verilmemelidir. Birkaç hafta çalışılmadığında yığınla konu birikecektir.
📌 Ders çalışırken öğrenci çözemediği soruları mutlaka biriktirmeden çözdürmenin yollarını aramalıdır. İmkânı varsa öncelikle bir öğretmene veya böyle bir imkâna ulaşamıyorsa, piyasada kullanılan kitapları büyük çoğunluğunun soru çözümleri dijital ortamlarda bulunduğu için oradan izleme yaparak çözümlere ulaşmalıdır.
📌 Mutlaka profesyonel bir danışmanlık hizmeti almalıdır. Kursa gitmek, özel ders almak önemli olsa da sınavlarda sorumlu olduğumuz 195 konuyu planlı bir şekilde tek başına götürmek çok zordur. İlk aylar heyecanla tek başına gitse de sonrasın da tıkanmamak için danışman aracılığıyla haftalık ödev almalı ve bu ödevleri zamanında tamamlamalı ve kontrol ettirmelidir.
📌 Danışman tarafından aylık veya iki aylık gelişim tablosu çıkarmalı. Anlatılan konuların kaynaklardan bitirilip bitilmediği ve deneme sınavlarındaki durumları raporlanmalıdır.
📌 Bir yıl boyunca hep aynı tarzda çalışmamalı. Hangi sitem uygulanırsa uygulansın zamanla isteksizlik oluşturacağı için bu durum göz önüne alınmalı. Bir yılı üç parçaya bölmeli. Başlangıçtan ocak ayına kadar, ara tatil dönemi ve mart ayı sonrası şeklinde plan yapılmalı. Birinci bölümde konu ilerleme ikinci bölümde ilk kısmı tekrar etme ve son kısımda ise deneme sınavlarına ağırlık verme şeklinde çalışma takvimi hazırlanmalıdır.
📌 Bitirilecek kaynaklar iyi seçilmeli. Şu an piyasada bulunan kaynakların üzerinde yeni sisteme uygun yazıyor olsa da çoğunluğu hala eski sınav sistemine yönelik kaynaklardır. Uzmanlardan tavsiye alınarak kitap seçimi yapılmalıdır.
📌 Arkadaşlara çok dikkat edilmeli, dersle ilgisiz arkadaşlardan uzak durmalı. Sosyal medya ve akıllı cep telefonuyla sınava hazırlanamayacağı unutulmamalıdır.
📌 11. Sınıftayken Matematik dersinin mantık muhakeme ve problem soruları halledilmeli. Çoğu öğrenci matematikteki bu soruları, verilen süre içerisinde çözememektedir. Ağustos ayına kadar en az bir problem soru bankası bitirilmelidir.
📌 Türkçe dersi 11.sınıftayken bitirilmeli. Matematikteki aynı sorun bu derste de ortaya çıkıyor. Uzun paragraf soruları çok vakit kaybettiriyor. Konu eksikleri, varsa bir an önce tamamlanmalı ve paragraf soru bankası alarak hız kazanmaya çalışılmalıdır.
📌 Geometri dersine önem verilmeli. Matematik herkes tarafından az çok çalışılırken geometri dersi ihmal edilebiliyor.
📌 TYT sınavına gereğinden fazla önem verilmemeli. Netlerin artış hızına bakarak moral bozmamalı. İlk önce hızlı artış yaşanırken zamanla daha yatay bir seyir izlenebileceği öngörülmeli. Daha öncede ifade edildiği gibi bu sınav bilgi ölçen bir sınav değildir.
📌 TYT sınavında zamanı yetiştirmeyi öğrenmek için evde süre tutularak deneme sınavları yapılabilir. 120 soruyu cevaplamak başlangıçta sıkıcı gelecekse parçalı deneme sınavları yapılabilir. Matematik ve Sosyal soruları bir oturumda, Fen ve Türkçe soruları başka bir oturumda çözülebilir.
📌 Çözdüğümüz deneme sınavlarının, gerçek sınav olmadığını unutmamalıyız. Deneme sınavı yazan kişiler orijinal soru yazma kaygısıyla genellikle çıkmayacak tarzda birçok soruyu yazabilmektedir. Üniversite sınav soruları genellikle kolay ve anlaşılır sorulardan oluşmaktadır.
📌 Sosyal bilgiler soruları çoğunlukla genel kültür sorularından oluştuğu için, sosyal bilgiler alanına hazırlık için çok vakit kaybedilmemelidir. 20 sorudan yaklaşık 15 tanesi Türkçe anlam bilgisi soruları tarzındadır.
Ana Sayfaya Dön